TERMÉKKERESŐ


TERMÉKEINK

OLDALTÉRKÉPAKTUÁLIS AKCIÓK

KAPCSOLAT
Budaörs
Kamaraerdei út 11., 2040
Tel: 06-1-430-1716
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Balatonfűzfő
Balaton krt. 86.
Nyitás Június 1!
Hétfő-Péntek 12-19h
Szombat 10-14h
Orsi (Budaörs)
06-1-430-1716 Fecó
06-30-4636-842
Berci
06-30-9579-299

 

Cikksoroztaunk második állomásaként fogadjátok kitőrő lelkesedéssel Petty Fertő tavi élménykomplexumát!

Fertő-tó - Fertőrákos

Egy kis mea culpa az elején: Bár nem vagyok ezen a spoton, úgymond őstag, azért remélem megbocsát nekem a hardcore crew, amiért elkövettem ezt a kis ismertetőt.

A tó
A Fertő-tó összterülete 309 km2, melyből a Trianon óta 4/5 rész Ausztriához, 1/5 rész (75 km2) pedig Magyarországhoz tartozik. A magyarországi rész több mint 80%-a (66 km2) nádas és mocsár, melyben több mint 200 km hosszú csatornahálózat és rengeteg belső tó, illetve tisztás található. Az osztrák részen jóval kisebb a nádas aránya a nyílt vízhez képest. A tó rendkívül szeszélyes - az elmúlt évszázadokban többször feljegyezték teljes kiszáradását, de manapság sem ritka, hogy az erős szél miatt, akár pár nap alatt közel fél métereket változik a víz szintje. Rendkívül nagy a lebegő szerves anyagok mennyisége, mely a tó zavarodottságát okozza és elárulja eutrofizáltságának mértékét. 2001 decemberében a Fertő-tájat és a tavat övező településeket - Magyarország és Ausztria közös felterjesztése alapján - az UNESCO Világörökséggé nyilvánította.

A megközelítés
Fertő-tó Fertőrákos No, letudva a kötelező házi feladat jellegű ismertetést, amit egy természetbúvár témájú weblapról vágtam össze - de ez megdobja az élvezeti értéket, nem?...:-) - vágjunk bele a spotelérhetőség témájába. A soproniak úgyis tudják a város felőli megközelítést, szóval inkább az ország kevésbé szeles vidékeiről érkezőkre koncentrálnék. Pest felől és a Balaton felöl is könnyen elérhető. Előbbi esetben Győrig mehetünk az M1-en, Győrtől Sopronig pedig a 85-ös és a 84-es számú főúton. Ha valakinek ingerenciája támad jó szélben otthagyni a Balatont, akkor ő a magyar tenger felől a 84-esen tekerhet Nagycenkig, onnan pedig Sopronig. A városba nem kell bemenni, a körforgalomban a körgyűrű felé kell venni az irányt (kelet felől érkezve az első kijárat a körforgalomból), majd a harmadik kereszteződésben (ahol rendőrlámpa van) kell elfordulni jobbra, úgy 1,5 km után. Ki is van írva, hogy Fertőrákos. Innen egy 10-15 perces út Fertőrákos, útközben megszemlélhetjük a hírhedt sopronkőhidai fegyházat is...:-) Beérve Fertőrákosra majdnem a falu túlsó végén kell elfordulni balra, a tó irányába, szintén ki van írva, bár a tábla eléggé az utolsó utáni pillanatban tűnik fel. Ezen a keskeny úton 2-3 perc után fel is tűnik a strand.
Bár a térkép alapján jó ötletnek tűnhet Nagycenknél lefordulni a főútról és Balfon keresztül Fertőrákosra érkezni, ám ezt én nem ajánlanám, mivel Balf és Rákos között az út kegyetlen szar, kátyús és keskeny, ráadásul rengeteg a bicajos. Ha valaki több napra megy könnyen talál szállást, a cimmerferi felirat úgy hemzseg a kerítéseken, mint egy PWA futamon a Ricardo Campello körüli az autogramkérők serege. Ezenkívül a neten is lehet találni jó ajánlatokat...

A parkolás és egyéb parti létesítmények, na meg a helyismertető
Spot
Mellékelek egy képet a spotról. Kicsit gagyi, de a lényeg látszik. A parkolónál le kell szurkolni autónként 300 Ft-t, autónként, függetlenül attól, hogy hányan ülnek benne. Legalábbis tavaly 300 volt. Idén nagyjából 400 lehet a tarifa. Van elég hely kb. 100-120 verdának, ebből úgy maximum 20% a szörfös géposztályé.
A spot ketté van választva egy kerítéssel. A strandra külön belépőt kell fizetni személyenként és autónként, tavalyelőtt kocsival is be lehetett oda menni, tavaly nem tudom hogy lehetett-e, nem mentem be. Bár az osztrák lakókocsikat (amivel szörfözni jöttek/jönnek) ugyanott láttam a strand belső parkolójában tavaly is meg tavalyelőtt is. És ők ott is alszanak, szóval - viszonylag olcsó - éjszakázásra is van valamilyen lehetőség. Egy csomó vendéglátóipari egység van, hálistennek mindegyiket meg lehet közelíteni a parkoló és a strand felől is.
Szerintem nagyon finom halkajákat is lehet ott kapni, de az árakat nem a kispénzű egyetemista tárcájához szabták, jobbára marad a 10 kifli plusz 2 féltartós kakaó a fertőrákosi közértben, ami nagyjából a falu közepén van. Ha valaki szereti a halat, akkor érdemes kipróbálni a faluban a halászcsárdát, überkirály! Csak ugye a pénz, már megint...:-(
A képen a barna vonal a kerítés. A strandon nem lehet szörfözni, hatóságilag tiltva van..:-( Bár egy élelmes sporttárs a SZÖRFÖZNI TILOS tábláról a Z meg az F betűt letörölte, így most nem tudom, hogy melyik szórakozási lehetőség elvesztése miatt szomorkodjak inkább..:-D Szóval a fürdőzők az osztrákoknak nemigen mernek beszólógatni, csak a magyaroknak, de nem is a strand területén van az "igazi spot".

The Peninsula & Guests Surfclub A kemény mag

A helyi kemény mag a surfclub (két sárga, Starboard logóval díszített konténer) előtt riggel (Van egy "Belépés csak tagoknak!" tábla), a vendégek meg a félszigeten. Van elég hely ott is. A félsziget füves, de a partja kb. félökölnyi bazaltkövekkel van felszórva, de miután ezen túlverekedtük magunkat, már jöhet is a puha iszap. A lila vonal a jól szél határát jelöli. Szóval vízreszállás után egy kicsit még küszködni kell a derékig érő vízzel és a lábszárközépig erő iszappal. Nem vicc! Északi szélben mindenhol a tóban mellig ér a víz, déliben derékig. Az új érdesítés gázos, mert csak megfájdul az ember szíve a nap végén, hogy az iszapos lábával jól beszürkítette a kedvenc deszkáját, de egy Tesco Gazdaságos magasnyomású mosó mindenre jó..:-)
A szörfözhető vízfelület kb 1 km2, úgy képzeljétek el, hogy a négyzet a félsziget csúcsára van állítva és a félszigettel párhuzamos átlóban lehet menni a legjobban. Így sajnos a csajfogó partmenti szörfözésből nem lesz semmi, ezt főleg a déli partiakat érintheti fájdalmasan...;-)
Kábelhullámok a jellemzőek, de 7-es szélben sem haladják meg az 1 métert, 4 Bft-nál meg majd tükörsima. Ugrálni jó, ha sokan vagyunk, akkor egy kicsit "rodeósak" a hullámok
Vitorlásverseny esetén egy kicsit jobban megnő a zsúfoltság. A víz - csekély mélységének köszönhetően - hamar felmelegszik.

A szélviszonyok
A szél általában side (néha enyhe cross) shore, általában csak a jelzett irányokból fúj - én máshonnan még nem láttam fújni - 70-30% az északias szelek javára, a déli és az északi is enyhén pöffös, de nem vészes. Legalábbis nem annyira, mint a balaton északi partján...
Általában erősebb, mint a Balatonon, több embernek a nagydeszkája sem megy 100 liter fölé és általában használják a kicsit is... Egy biztos, ha É-ÉNy-i szél fúj, akkor az országban itt fúj a legerősebben, nemhiába nyerte el Fertőrákos a Magyar Hawaii nevet...:-) Jó szélinfót lehet találni a ferto.sopron.hu és a www.sport-schneider.com címeken, még webkamerák is vannak.

A crew
Jó szélben úgy 20, maximum 25 szörfös van... Néha osztrákok is... Jönnek az olcsó sörre..:-))) Két irányzat alakult ki, kb. 50% camberes vityó+szlalom deszka kombinációval nyomja, 40% 100 liter körüli freestyle géppel, a maradék pedig csak akkor jön, ha lehet használni a 70 liter + 4.5 m2 combot, és ők se hiányoznak túl sokszor. Jó szél esetén a kájtosok is felbukkannak, igaz nem túl sűrűn, meg nem is ez a jellemző. A helyiek nagyon kedvesek és segítőkészek az idegen szörfösökkel, legalábbis én így tapasztaltam. Ha valami új cucra, vagy akár egy szkegcsavarra támad gusztusunk, akkor a soproni szörfboltos, Farkas Lacika (NP ProShop) örömmel áll mindenki rendelkezésére. Jó szél esetén általában otthagyja a pultot és akkor a parton pöröghet a biznisz. Van jó pár freestyle guru is, csak tátom a számat néha...
Még a sógoroktól is vannak _Fighter_ Lacika (Kombat + Combat)

Pár kép ízelítőül
Stall trick Aerial Jibe Duck Jibe Volcan 360 Radical Duck Jibe ... ... One Foot Jump
További képeket a ferto.sopron.hu Fotóalbumában lehet találni.

Egyéb szórakozási lehetőségek
Szélcsend esetén lehet vizibicajt bérelni, van lehetőség vízifocira és strandröplabdára is - bent a strandon. Családnak is ideális, hiszen a kisgyerek-kismama duó is el tudja magát foglalni, (játszótér, mászóka) míg a család feje nyomja a loopokat. Van sétahajózás is, tavaly szeptemberben 2 (írd és mondd: kettő) emberért is beindították… Ha valaki esti kilengésre vágyik, ajánlom a Colossót, hozzám hasonló zenei beállítottságú emberek válasszák inkább a Hangárt! :-)

Rezümé
Na ennyi... Nekem nagyon tetszik, múlt szeptemberben kb. annyit szörföztem itt, mint egész nyáron a Balatonon, ennyit a szélbiztosságról, bár lehet hogy csak szerencsém volt... Szerény véleményem szerint az itteniek (ja, és a Blue Lake Team természetesen :-)) kb. 1 m2-el és 20 literrel kisebb cuccot használnak, mint bárhol máshol Magyarországon. (Hangsúly a kisebb-en.) És általában használják is. (Hangsúly a használják-on.) Jó hely, na!!! :-)

Petty
kilmer@freemail.hu
(Képek: ferto.sopron.hu és Horváth "Protko" Zoltán)

2010 Surfstation.hu, Minden jog fenntartva. A képek egy részét és a karácsonyi hátteret Freepik tervezte.